x

Вкажіть своє ім’я та номер телефону і наш консультант зв’яжеться з Вами.

Четвер, 04 квітня 2019 11:52

Профорієнтація для новачків

Привіт! Якщо ти один із тих щасливців, хто з самого малечку знав своє призначення та професію мрії, то можеш сміливо закривати цю статтю, вона тобі ні до чого. На жаль, більшості з нас доводиться нелегко: у світі стільки занять, сфер та професій - нових та незвичних, традиційних  та респектабельних. До того ж, нічого не стоїть на місті – так само і наші вподобання. Я от, наприклад, у 5 років мріяла стати дизайнером одягу. Я обожнювала яскраві кольорові журнали для дівчат – в них сфера моди видавалася єдиним «дівочим» заняттям. Зараз я-то розумію, що малювати не вмію і від моди далека, як Київ від Ванкувера. Втім спробуйте це пояснити 5-ти річній дитині. 

Це лише один з прикладів, але спробуй згадати, яку відповідь ти давав на питання дорослих про майбутню професію. Діти рідко коли заявляють, що будуть у майбутньому юристами, фрілансерами чи програмістами – та й не кожному щастить стати космонавтом чи моделлю. Сьогодні ми говоримо про більш приземлені варіанти і про профорієнтацію загалом. Навряд чи ти закриєш це питання одразу після прочитання статті, адже пошуки «твоєї» професії – це шлях довжиною в життя. Проте, сподіваюся, це наштовхне тебе на певні роздуми і звузить коло пошуку.

 

Секретна формула

Будь-який профорієнтаційний сайт чи тренінг обов’язково згадає таку собі секретну формулу вибору професії – «хочу, можу, треба». 

Хочу – це твої особисті намагання й прагнення, мрії та схильності. Що тебе надихає? Яке заняття ти робиш із захопленням та власною ініціативою? Найбільшого успіху у будь-якій сфері добиваються люди, які горять справою і отримують від неї справжнє задоволення.

Можу – це твої реальні можливості: стан здоров’я, психофізіологічні якості, досвід, навички та знання. Кожна професія має свої вимоги: фізичну витривалість чи стресостійкість, необхідність працювати з людьми чи вміння «продавати все». 

Треба – це потреби суспільства, попит на ринку праці та перспективи кар’єрного розвитку. Деякі застарілі професії вимирають вже зараз, а деякі прогресивні навпаки ще не користуються попитом у певних країнах та регіонах. Окрім можу та хочу, варто брати до уваги й реалії місцевості та часу, в якому ти живеш.

Секрет формули в тому, щоб всі ці три компоненти були у рівній мірі втілені при виборі професії. Звісно, це майже неможливо у нашому неідеальному світі, але принаймні можна спробувати зберігати ці три аспекти у відносній рівновазі.

Тести 

Найпопулярніший інструмент для вибору професії – це старі добрі профорієнтаційні тести. Але тобі необов’язково йти у Центр зайнятості: Інтернет дозволяє пройти їх, не покидаючи затишку рідного дому.

Офіційний сайт Центру зайнятості

http://profi.dcz.gov.ua/

Зареєстровані користувачі мають доступ до 10 тестів – від «Загальних розумових здібностей» до «Яка сфера діяльності вам підходить?».

Тест Голланда

http://prevolio.com/tests.aspx

Згідно з теорією американського вченого Джона Голланда, більшість людей належать до одного з 6 типів особистості. Кожен тип має схильності до різних видів професій, а правильний вибір дає більше шансів досягти кар’єрного успіху. Тест містить 240 питань і займає приблизно 25 хвилин.

Визначення професійного типу особистості

https://smartia.me/test/4/

Складений на основі тестів Голланда та Йоваші, тест містить 30 запитань, які допоможуть розібратися з спеціальністю.

Карта інтересів

http://proforientator.info/?page_id=6006

Тест з 144 легких запитань допомагає з’ясувати, до якої з основних 26 сфер людської діяльності у тебе лежить душа.

Корисні ресурси

http://mycareer.org.ua/job-choice - сайт у співпраці Міністерства освіти та науки України та програми розвитку ООН.

https://obrazobraz.ru/10steps/ - чек-ліст «Як вибрати спеціальність».

http://smartia.me/ - корисні тести.

https://www.eduget.com/uk/course/proforientatsiya/ - безкоштовні онлайн-курси про вибір професії.

https://www.education.ua/ua/professions/ - каталог професій з короткими описами.

Не забувай, що твій вибір не обмежується лише традиційними професіями, зазначеними на сайтах та у тестах. Одинадцятикласнику майже неможливо обрати одну професію на все життя. Втім ти можеш почати з окреслення сфери власних вподобань, навичок та знань. У ході навчання у ВНЗ ти зрозумієш, до чого лежить душа. А поки не сприймай цей вибір як відречення від інших варіантів на користь одного. Нині на першому місці твої навички – знання мов, вміння працювати в команді, впевнене користування програмним забезпеченням та здатність швидко адаптуватися до зовнішніх змін. Професія більше не вибирається на все життя, тому хай цей вибір буде не тяжким ярмом, а одним із способів реалізувати свій потенціал.

Цілую, обіймаю,

Юля

 Читай мої інші статті про ЗНО та вступ до ВНЗ у розділі Z-блог

Додати відгук


Захисний код
Оновити