x

Вкажіть своє ім’я та номер телефону і наш консультант зв’яжеться з Вами.

Вівторок, 12 березня 2019 10:17

Як підготуватися до аудіювання

Привіт! Ти вже, напевно, знаєш, що кожного року організатори ЗНО щось змінюють, додають і відміняють. Їх можна зрозуміти – вони прагнуть зробити завдання та оцінювання кращими та об’єктивнішими. У 2018 році одним із таких нововведень стало аудіювання на ЗНО з англійської мови – блок завдань «Розуміння на слух». Минулорічних випускників ця новина застала зненацька: подібну форму оцінювання проводили вперше, тому без помилок і порушень не обійшлося. 

Що б там не було, варто розуміти, аудіювання – неймовірно важливий аспект вивчення мови. Усі міжнародні тести з англійської та інших мов обов’язково включають перевірку сприйняття мови на слух. Навіть якщо тобі ніколи не доведеться складати подібні тести, ти можеш зіткнутися з реальною проблемою, коли вирушиш у подорож за кордон. Ти можеш отримувати дванадцятки в школі, але у реальному спілкуванні дуже важливо розуміти співрозмовника на слух – без практики та тренувань тут не впоратися.

Сьогодні ми обговоримо, як безболісно та ефективно готуватися до аудіювання на ЗНО з англійської мови та й просто покращити навички сприйняття мови на слух. Знаю, аудіювання лякає багатьох, адже не так старанно тренується у школах. До того ж, на ЗНО треба не лише слухати, а й виконувати завдання за прослуханим. Та це не біда. Ось поради, які допомогли не одному десятку студентів впоратися з аудіюванням.

 

1. Почни з найлегшого

Якщо завдання з минулорічного ЗНО поки здаються тобі складними, почни підготовку, слухаючи записи з класичним британським акцентом, неспішним темпом, а, можливо, навіть за допомогою субтитрів. З особистого досвіду скажу, що розуміння на слух – це навичка, яка приходить з часом та постійною практикою. Коли я переїхала до Ванкувера, то не могла розуміти людей, які говорили з індійським та китайським акцентом, іноді навіть швидка мова канадців збивала мене з пантелику. Та регулярне прослуховування серіалів, відео та пісень англійською + підготовка до аудіювання на IELTS (міжнародний мовний тест) зробили свою справу. Зараз я іноді не помічаю, якою мовою дивлюся відео на YouTube: я однаково сприймаю і українську, і англійську. Якщо ж це лише початок твоєї «аудіо» подорожі, не став занадто високі планки – дозволь своїм вухам звикнути до звучання, темпу та інтонацій англійської мови.

2. Працюй із завданням

Уважне прочитання завдань – це обов’язкова запорука успішного ЗНО з будь-якого предмету. Аудіювання ускладнюється тим, що багато часу на прочитання й виконання завдань у тебе не буде. Ти навряд чи зможеш запам’ятати і згадати все прослухане, тому важливо не просто слухати, а й паралельно виконувати завдання. У всіх мовних тестах, які проводять аудіювання, працює один секрет – розуміти, якої відповіді від тебе хочуть, і знайти цю відповідь серед довгого діалогу на запису. Можна діяти наступним чином. Коли практикуєш аудіювання із завданнями, спочатку

1. ПРОЧИТАЙ завдання

2. Якщо завдання із пропусками, спробуй здогадатися, які слова можуть бути пропущені. Можливо, це числа чи дати, місяць чи ім’я. Зазвичай, цю інформацію можна зрозуміти навіть без прослуховування запису.

3. Під час запису активно слухай і акцентуй увагу на ті види інформації, які запитуються у завданні. Пам’ятай, що іноді запис намагається тебе заплутати: під час розмови згадуються ключові слова, написані у завданні, а для правильної відповіді використовується інше слово-замінник або завуальоване словосполучення. У цьому і полягає складність завдання: потрібно відсортувати ту інформацію, яку запитують у завданні, від усього іншого і не ставити літерки лише тому, що ти почув ключове слово. Тебе намагаються обвести навколо пальця.

4. Пиши нотатки. Важко тримати все в голові, тому коротко занотовуй числа, дати і окремі слова, які мають якесь значення для твого завдання.

5. Коли запис вмикається повторно, сконцентруй свою увагу на тих питаннях, які ти не встиг записати чи в яких маєш сумніви. Під час другого прослуховування тобі не треба слухати весь потік тексту: ти вже знаєш структуру розмови, тому активно слухай саме ті місця, де називаються ключові слова та прихована відповідь.

3. Не панікуй

Паніка – найбільший твій ворог. Звісно, ситуація стресова. Ти не знаєш, які будуть завдання та запис, тобі треба буде зрозуміти та відповісти на питання з першого-другого разу і часу на виправлення особливо не залишиться. Коли я готувалася до IELTS, де аудіювання – це величезний окремий блок, моєю основною проблемою було аж ніяк не розуміння, а саме паніка. Якщо я починала слухати запис і пропускала інформацію-відповідь на одне питання, я могла заціпеніти. На IELTS записи слухаються лише один раз, і, якщо ти пропустив словосполучення чи речення, то вже не маєш одного балу. Навіть якщо щось подібне станеться з тобою на ЗНО – ти прослухаєш чи не зрозумієш речення - головне не концентруйся на невдачі: у тебе просто на просто не має на це часу. Одна справа втратити бал, але прослухати цілий запис у паніці і не відповісти на жодне запитання – дійсно неприємно. Тим більше, у тебе буде можливість прослухати запис повторно. Тому пам’ятай, проґавив щось – вмикай «локатори» на повну і продовжуй слухати далі без паніки і самокопання.

Для ефективної підготовки рекомендую користуватися наступними ресурсами:

1) https://www.esl-lab.com/

Записи розділені на три рівні – Easy, Medium і Difficult. Також є субтитри та завдання.

2) https://listenaminute.com/

Всі записи тривають лише хвилину, мають завдання і обговорюють розмаїття тем – від емоцій до інопланетян.

3) http://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/general/sixminute/

Сайт від ВВС пропонує 6-ти хвилинні подкасти-діалоги на різні теми.

4) http://elllo.org/

Ресурс має сотні відео-інтерв’ю іноземців, які розмовляють англійською з різними акцентами. 

5) https://www.dailyesl.com/

Сайт містить аудіо-завдання на десятки побутових тем, плюс пропонує завдання на vocabulary, питання для дискусії та вказівки для пошуку додаткової інформації в Інтернеті. 

У 2018 році багато абітурієнтів поскаржилися на погану якість запису на аудіюванні та несприятливі умови проведення. Сподіваємося, що ситуацію покращать. Але! Якщо раптом під час твого аудіювання будуть несправними колонки, заважатимуть шуми чи ще щось, ти маєш право подати апеляцію. На цьогорічному ЗНО багато хто скаржився, але реальну апеляцію подали лише 65 учнів: їм дозволили складати ЗНО повторно на додатковій сесії. Тому будь настирливим і не лякайся – у тебе є можливість поскаржитися і, якщо хочеш, ти маєш право нею скористатися.

Як бачиш, підготовка до аудіювання – це не лише нудні завдання та години нецікавих діалогів, а й улюблені серіали, англомовні пісні на повторі та можливість дізнатися багато нового. Have fun and enjoy the ride!

Цілую, обіймаю,

Юля

 Читай мої інші статті про ЗНО та вступ до ВНЗ у розділі Z-блог

Додати відгук


Захисний код
Оновити