x

Вкажіть своє ім’я та номер телефону і наш консультант зв’яжеться з Вами.

Середа, 27 червня 2018 23:38

Вибір предметів ЗНО. 3 чи 4 предмети

Привіт! Я довго думала над тим, яка тема заслуговує на право бути першою. І вирішила, що варто починати з найголовнішого і, часом, найважчого – вибору предметів.

Рішення щодо того, які тести складати, варто прийняти якомога раніше. Від цього буде залежати і тривалість підготовки, і налаштування, і результати. Перший предмет за нас обрало МОН: українську мову і літературу складають усі. Як би тобі не подобалися довгі списки поезій для вивчення напам’ять і дивакуваті наголоси, які теж доведеться завчити, без проходження ЗНО з цього предмету неможливо вступити до вищого навчального закладу. Що ж робити з іншими?

Є декілька способів обрати предмети для ЗНО і сьогодні ми розберемо кожен з них.

Спосіб перший: складати предмети, потрібні для бажаної спеціальності

Якщо ти щасливець і вже знаєш університет і спеціальність мрії, то правила прийому навчального закладу полегшать твою роботу. На офіційному сайті закладу можна знайти документ під назвою «Правила прийому 2018». Там ти побачиш перелік спеціальностей, знайдеш свою і зрозумієш, які предмети обов’язкові для вступу. Також не забудь звернути увагу на мінімальний прохідний бал. У кожного вузу і спеціальності свої вимоги. Наприклад, коли я вступала на Міжнародну інформацію до КНУ імені Тараса Шевченка у 2015, то мінімальним балом з профільного предмету був 165. Заявки з меншим балом навіть не приймали.

Однак маю тебе застерегти: часом для однієї і тієї ж спеціальності в університетах вимагають різні сертифікати ЗНО. У такому випадку варто заздалегідь скласти приблизний список закладів, до яких ти плануєш вступати, і взяти до уваги їхні вимоги.

Спосіб другий: складати найбільш популярні предмети.

Кожного року Український центр оцінювання якості освіти публікує інформацію про кількість учасників тестування, зареєстрованих для складання ЗНО з певних предметів. Громадські організації аналізують дані й створюють рейтинги найбільш затребуваних дисциплін для вступу до вузів України. Наприклад, у 2018 році математика знадобилася для 82 спеціальностей, на другому місці була біологія та історія України – 28 та 27 спеціальностей відповідно.

Іноземна мова, як другий предмет, вимагалася для вступу на 7 спеціальностей, серед яких міжнародні відносини, середня освіта, готельно-ресторанна справа, філологія, туризм тощо. ЗНО з географії, хімії та фізики необхідні були для 2-3 спеціальностей. Найчастіше ці предмети складають вступники для навчання на педагогів чи спеціалістів у галузі природничих наук.

У більшості випадків університети пропонують обрати ще один предмет із двох запропонованих. Іноземну мову складають третім предметом для 89 спеціальностей, фізику для 65, а математику для 45.

Таким чином, зваживши всі за і проти, ти можеш обрати ті предмети, які дають більше варіантів для вступу.

Спосіб третій: складати ті предмети, які знаєш найкраще.

Не скажу, що це гарний підхід, але для мене він слугував відправною точкою. З третього класу я брала участь у конкурсі імені Петра Яцика, олімпіадах з української мови і літературних конкурсах. Ще я любила англійську мову і хотіла продовжувати її вивчення у вищому навчальному закладі. У старших класах я ні на хвилинку не сумнівалася у рішенні писати ЗНО з цих двох предметів (особливо з української - жартую). Залишалося лише вибрати третій.

Найпопулярнішим третім учасником у такій гуманітарній комбінації, зазвичай, є історія України. На цьому мої муки вибору і закінчилися. Я була впевнена, що я зможу скласти ці предмети найкраще і вони якраз підходили для спеціальностей, вступ на які я обдумувала. Серед них – журналістика, міжнародні відносини / інформація і турецька філологія (не можу пояснити своєї любові до цієї мови, але, як не дивно, я досі іноді думаю, що непогано було би її вивчити).

Якщо твої смаки і вимоги університету збігаються, вітання, щасливчику, ти на коні. Залишилося лише підготуватися до тестів.

Фух, ніби розібралися. Далі – важка артилерія.

Є серед вас тут такі, хто хоче складати не 3 предмети, як всі звичайні смертні, а одразу 4?

Впевнена, є. Сама я ніколи й не допускала такої думки, бо для мене це здавалося виявом непідробної відваги і самопожертви на благо науки.  Ділити свій час не на 3 частини, а на 4! Це справді геройство. Готуватися до ЗНО важко – це заняття забирає час, сили, нерви і молодість. Чому ж тоді деякі наважуються додати собі більше страждань?

Звісно, більше варіантів для вступу, більше спеціальностей, більше шансів. Бувають і такі випадки, коли омріяні спеціальності зовсім різні і ось цей один предмет відкриває двері для однієї з них. Тим не менш, моя особиста думка щодо четвертого предмету доволі негативна. Поясню чому.

Бути однаково гарним у всіх чотирьох предметах можливо, але для досягнення цього необхідна неймовірна цілеспрямованість і віддача. Наприклад, ти міг захоплюватися біологією протягом шкільних років, вигравав у олімпіадах і займався після уроків. Потім, як виявилося, цей предмет не потрібно складати для вступу на бажану спеціальність. Тому ти вирішив зареєструватися на біологію про всяк випадок. Таке рішення виправдовує себе, якщо ти дійсно не сприйматимеш біологію за основний предмет і не витрачатимеш час на підготовку, бо впевнений у своїх силах.

Якщо ж ти вирішив готуватися до четвертого предмету із сильним завзяттям, то ризикуєш виснажитися і перегоріти. Серед тих моїх знайомих, хто складав 4 предмета, на жаль, ні один не досягнув бажаного результату одразу у чотирьох. Навіть якщо вони добре готувалися і мали попередню базу знань. Така наша людська природа: нерви, навантаження і страхи виснажують, організму потрібен відпочинок. І, швидше за все, час, витрачений на підготовку до додаткового предмету, ефективніше було би витратити на сон.

Більше того, на переважну більшість спеціальностей пропонується вибір з двох предметів. Тому рідко виникають ситуації, коли 4 предмет дійсно потрібний.

Якщо ж ти вирішив, що так буде краще, вперед! Варто лише розуміти масштаби роботи і налаштуватися на щоденну працю. Я не перестаю повторювати, що «дорогу осилить той, хто йде». Врешті-решт, старші класи, ЗНО і вступ – це трейлер до дорослого життя. Настав час приймати дорослі рішення і самостійно прокладати шлях до цілей. І все буде добре.

А які предмети обрав ти і чи важким був цей вибір? Чекаю на відповідь у коментарях.

Цілую, обіймаю,

Юля

Читай мої інші статті про ЗНО та вступ до ВНЗ у розділі Z-блог

Додати відгук


Захисний код
Оновити